pátek 14. října 2016

To nejlepší zařízení pro gastro provoz

Symbolem moderních profi kuchyní je bezesporu jeden stroj, který dominuje celému gastro provozu. Tento přístroj zcela změnil pohled na připravování jídel tak jak se to dělalo před 20 lety a tak jak se to dělá nyní.
Mnozí kuchaři a kuchařky si bez něj nedokáží svou kuchyni představit, avšak mnozí se jej stále bojí.
Řeč je o konvektomatech - profesionální gastro technologie. Jedinečné zařízení pro profesionální vaření, které v sobě kombinuje vlastnosti běžné trouby a parního hrnce. Konvektomat může vyrábět suché horko, páru nebo kombinaci spolu. Použití a výhody jsou značné: čas vaření, flexibilita při přípravě pokrmů a zachování původní kvality jídla.

Existují dva druhy běžných konvektomatů:
  • Konvektomaty s přímým vstřikováním páry: nástřikové na topná tělesa
  • Konvektomaty se samostatnou výrobou páry: v boileru

Kombinované konvektomaty, budoucnost ve vaší kuchyni.

I tyhle dva typy konvektomatů jsou již historie. Budoucností ve vybavení kuchyně jsou takzvané kombinované konvektomaty STEAMBOX a konvektomaty STEAMBOX SLIM. Tyto konvektomaty disponují tzv.Symbiotic systemem, který sjednocuje oba systémy vyváření páry v jeden.
To vše díky vysoce výkonému boileru steambox.
Tato technologie umožňuje generovat páru daleko rychleji než tradiční systémy. Důvodem je používání dvou metod výroby páry, které pracují v dokonalé symbióze. Při této metodě se pára automaticky udržuje v momentě kdy klesne produkce páry vyvinuté nástřikem během ochlazování topných těles.

Nejen vysoký výkon, ale také úspora energie.

STEAMBOX konvektomaty mají daleko menší generátory páry než standartní konvektomaty. Nazývají se MIKRO Boilery a redukují spotřebu energie v 6 a 10 GN na pouhý 1 kW, ve větších strojích na 2 kW bez snížení užitné hodnoty. Úspora energie výrazně šetří nejen peníze, ale také životní prostředí.

Úspora energie 
Pro srovnání: vysoce účinný bojler pro konvektomaty STEAMBOX vyžaduje pouze: 
  • 1 kW vs. 5 až 6 kW u běžného boileru pro konvektomat se 6 nebo 10 zásuny GN1/1
  • 2,5 kW vs. 10 až 15 kW u běžného bojleru pro konvetomat s 10 zásuny GN 2/1
  • 2,5 kW vs. 20 kW u běžného bojleru pro konvektomat s 20 zásuny GN 2/1

Úspora vody 
  • 0,4 litru vs. 4 až 5 litrů u běžného bojleru pro konvektomat se 6 nebo 10 zásuvy GN 1/1
  • 0,8 litru vs. 8 až 10 litrů u běžhnéh bojleru pro konvektomat s 20 zásuvy GN 1/1 a GN 2/1


Úspora horké vody
Všechny konvektomaty při vypnutí vypustí z bojleru horkou vodu.
Pokud budeme uvažovat průměrné použití konvektomatu s kapacitou 6 nebo 10 GN se dvěma směnami za den (oběd a večeře) 6 dní v týdnu a 48 týdnů v roce, bude konvektomat pracovat:
93 pracovních hodin za týden, nebo 4464 pracovních hodin za rok.
Konvektomaty budou vypnuty a voda vypuštěna 12-krát za týden, nebo 576-krát za rok.

Množství vypuštěné vody při každém vypnutí konvektomatu: 

K úspoře se navíc připočítává i úspora energie:
Pro udržení vody v bojleru na teplotě blízké bodu varu
5 litrů vody se musí 576-krát ohřát (=2 280 l).

Kombinace úspor energie a vody je odhadováno na zhruba 20% ve srovnání s běžnými konvektomaty s bojlerem.

Dalšími hlavními výhody STEAMBOX konvektomatů jsou:
  • PREMIX hořáky – plynové hořáky s tlakově předmíchanou směwí plynu a vzduchu
  • Dotykový programovatelný panel – barevná dotyková obrazovka s intuitivním ovládáním, programovacím režimem a kuchařkou
  • SteamTuner – systém ovládání stupně kvality nasycenosti páry podle navoleného typu vaření
  • MeteoSystem – systém kontrol vlhkosti uvnitř konvektomatu
  • Automatické mytí – mycí systém snižuje na minimum manuální čištění a napomáhá optimalizovat pracovní proces zejména noční samočištění stroje
  • Nízkoteplotní vaření – systému umožňuje nastavit nízkou teplotu vaření s dlouhým časem a nízkým příkonem (toto u nástřikových konvektomatů nelze vůbec provádět)
  • Turbo ventilátor – program který kontroluje otáčení ventilátorů postupuje přesně dle nastavení vařícího procesu
  • Údržba – vnitřní součástky jsou snadno přístupné z přední části konvektomatu otevřením předního kontrolního panelu
  • Konektivita – rozhraní USB pro nahrávání a ukládání receptů, HACCP nebo aktualizace firmware


Konvektomaty STEAMBOX SLIM, co je SLIM konvektomat?


Mnoho restauračních zařízení dnes nechce kupovat konvektomat klasické velikosti, ať už z prostorových důvodů, nebo předpokládaného počtu denně servírovaných jídel.
Odpovědí trhu jsou konvektomaty kompaktních rozměrů. Ačkoli pro svou kompaktnost dosahují šířky pouhých 519 mm, výkonem i funkcemi se naprosto vyrovnají konvektomatům ve standardním provedení. Jedná se bezesporu o to nejlepší gastro vybavení co se dá sehnat.


1 komentář:

  1. Super, děkuji moc za velice super článek. My jsme si nedávno dělali takové vybavení do kuchyně také, ale není to tedy až zas na tak vysoké a profi úrovni. Jsme prakticky, jestli se tomu tak dá říkat, amatéřští profesionálové v kuchyni :-D

    OdpovědětVymazat