pondělí 6. března 2017

Jak rozeznáte kvalitní nerezový nábytek?

V gastronomii a potravinářství se při práci s potravinami musí používat hygienicky neškodný materiál. Tím je nerezová ocel. A o nerezové oceli je tento blog, který Vám pomůže se v nerezu orientovat a přiblíží Vám jeho samotnou výrobu od zrodu až po montáž hotových výrobků.

Nerez je ocel odolávající korozi. Je důležitým konstrukčním materiálem zařízení pro chemický průmysl, potravinářství a také pro jadernou techniku.

Obecně panuje názor, že nerezový materiál nesmí být magnetický. Ale je to skutečně tak jednoznačné? Není! Uvedený magnetizmus způsobuje právě ocel s vyšším stupněm obsahu železa (například AISI 430), stále však jde o nerezovou ocel. Nevýhodou této ocele je její menší odolnost proti kyselinám oproti třídám AISI 304 anebo AISI 316.
Všeobecně mezi laiky převládá názor, že nerezová ocel nemůže rezavět. I toto tvrzení není úplně pravdivé. Proč?
Podle dané třídy ocele jsou různé typy ocele odolné vůči kyselinám a jiným látkám. Proto se například přo varná zařízení (kotle, pánve) používá vyšší třída ocele AISI 316 nebo AISI 316L, která je odolnější vůči kyselinám, soli a teplotě než běžně používané nerezové ocele třídy AISI 430 či AISI 304.
Při běžně používané potravinářské nerezové oceli AISI 304 se často stává, že používáním koncentrovaných čistících prostředků (například chlóru) dochází k povrchové korozi. Tak jako všechno, i o nerezový nábytok by jsme se měli starat a dbát o údržbu. K tomu slouží speciální chemické prostředky.
Stabilní nerezový nábytok (nerezové stoly, regály) se pro potřeby gastronomie vyrábý většinou na míru a potřeby zákazníka. Díky dnešním moderním technologiím se dokáže vyrobit téměř všechno. Jde jen o to mít přesnou představu o výrobku, který požadujete a počítat s tím že výsledná cena bude vyšší než standartní provedení daného produktu.

S hygienickou třídou produktů roste kvalita i cena

Pro varné zařízení (monobloky) a v transportní systém, obzvlášť v nemocničním prostředí, je hygienický standard dále rozčleněný. Hygienická norma stanoví profil zaoblení hrán a spojů s ohledem na stupeň hygieny. Rozdělujeme čtyři základní hygienické třídy – H0, H1, H2 a H3.
Podle technického provedení spojů a hran v přední, zadní, spodní a horní části zařízení se produkty dělí do třech tříd. S rostoucím H-stupněm roste stupeň hygienického standardu, ale samozřejmě, i cena. Pro běžný nerezový statický nábytek (stoly, skříně, poličky) se používá provedení H0.
Nerezová ocel může mít i různou povrchovou úpravu získanou například mořením, leštěním (mechanickým anebo elektrochemickým), tryskáním balotinou (broušení povrchu skleněnými mikrokuličkami), modelováním, barvením.
Takže nerezový nábytek patří mezi nejvhodnější zařízení kuchyně. Pro Váš gastro provoz nabízíme výrobu z nerezové ocely nejen nerezové stoly ale také mycí dřezy, digestoře, pojezdové dráhy, pracovní a výčepní desky, závěsné skříňky, podstavce, vozíky, zásobníky, regály, výlevky a další.
Kontaktujte nás a rádi vám pomůžeme se zaměřením a necháme vyrobit nerezový nábytek na míru.







Žádné komentáře:

Okomentovat